tiistai 24. marraskuuta 2015

Porkkanalaatikon tekoa + resepti


Meidän perheessä on ollut tapana tehdä porkkanalaatikko ilman riisiä. Ohje on ollut peräisin äidin äidiltäni, joka oli kotoisin Karjalasta. Äitini ei tuota reseptiä kuitenkaan löytänyt minulle, ja päätin taas soveltaa useita reseptejä ja tehdä vähän omanpään mukaan.

Porkkanalaatikossa onkin enemmän hommaa, kuin lanttulaatikossa. Meinaa se kuorimisosuus. Mutta sukkelaan sekin meni loppujen lopuksi, ja muutenhan näiden laatikoiden teko on ihan kivaa ja helppoa puuhaa.

Tässä reseptini taas talteen:

Porkkanalaatikko

2 kg porkkanoita
suolaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1/2 tl (tai vajaa) jauhettua valkopippuria
1/2 dl korppujauhoja + hieman korppujauhoja pinnalle
1/2 dl siirappia
voita vuoan voiteluun

Kuori ja pilko porkkanat, ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada tarvittaessa keitinvettä pois, ja tee sauvasekoittimella porkkanoista sosetta. Lisää kerma, kananmunat, valkopippurijauhe, korppujauhot ja siirappi. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Kaada voideltuun vuokaan (tai vuokiin) ja tee lusikalla kuvioita. Paista 175 asteessa 2 tuntia.

Tykkäätkö porkkanalaatikosta riisillä vai ilman? Mukavaa tiistaita! :)

12 kommenttia:

  1. Teen myös porkkana ja lanttulaatikot itse. Laitan riisiä meidän porkkana laatikkoon. Mutta varmasti on hyvää ilman riisiäkin. Pitääkin lähipäivinä tehdä jo pakkaseen laatikot.
    Enää kuukausi jouluaattoon! Hyvää tiistai- iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Meillä on nyt muut laatikot tehty, perunalaatikon teen aatonaattona. Tein tänään vielä uuden satsin lanttulaattikkoa. Kyllä niitä nyt on! Ja tosiaan, enää kuukausi! Itse odotan kovasti joulukuun alkua, joulukuussa kun on kaikkea jännää. :)

      Poista
  2. Mä en ole koskaan maistanut porkkanalaatikkoa ilman riisiä. Vois olla hyvää, kun mun maha ei riisiä oikein siedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Se on mun mielestä parempaakin kun riisillä! :)

      Poista
  3. Meillä on aina ollut perinteisesti riisin kera porkkanalaatikko, mutta voisi ehkä kokeilla ilmankin. Täytyy alkaa suunnittelemaan, että koska tekisin laatikot, kun tykkään tehdä ne valmiiksi pakkaseen odottamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, tein ne pakkaseen nyt jo hyvissä ajoin, niin ei tartte sitten tuntea paniikkia joulun alla :). Tosin perunalaatikko on pakko tehdä vasta aatonaattona. Kannattaa joskus kokeilla porkkanalaatikkoa ilman riisiä! :)

      Poista
  4. Ilman tottakai. Mie teen soseet valmiiksi pakkaseen. Laatikoissa ei kauaa mene ja paistan sitten tuoreeltaan joulupöytään.
    Bataatti ja lanttusoseet ovat jo pakkasessa. Jos olisi viikonloppuna porkkanan vuoro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmasti tosi hyvä systeemi, ei tullu mulle mieleen. Ensi jouluna voisin myös tehdä noin, olis sitten ihan tuoreet laatikot pöydässä. :)
      Bataattilaatikkoa meillä ei ole ollut, mutta voin kuvitella, että se on todella hyvää. Tehdäänkö se samalla tavalla kuin perunalaatikko? Sitä voisin tehdä joskus myös. :)

      Poista
    2. Vie pakkasessakin vähemmän tilaa pelkkä sose. Peruna tai porkkanalaatikon tyylillä. Muna,mausteet ja uuniin.

      Poista
    3. Aivan, hyvä tietää. Taidankin kokeilla tuota bataattilaatikkoa jo ennen joulua :).

      Poista
  5. Näytti mielenkiintoiselta reseptiltä. Vaikka emme riisiä edes vuositasolla paljon käytä (riisiä kuluu lähinnä jouluruokiin) niin porkkanalaatikkoon sitä kuitenkin olemme laittaneet, kun ohra ei vain maistunut hyvältä meidän mielestämme. Tätä sinun reseptiäsi voisin kokeilla jo ennen joulua! Näytti hyvältä! Aurinkoista päivää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen lapsesta lähtien tottunut syömään riisitöntä porkkanalaatikkoa, ja kun nykyään aina välillä syön kaupan porkkanalaatikkoa, missä on riisiä, niin ei se oikein ole niin hyvää...
      Suosittelen, että kannattaa kokeilla riisitöntä porkkanalaatikkoa! :)
      Aurinkoista päivää myös sinulle! <3

      Poista

Ilahdun kommentistasi :)