torstai 22. lokakuuta 2015

Joulukuusi


Meidän jouluun kuuluu ehdottomasti joulukuusi, mikä haetaan metsästä. Tarkemmin sanottuna minun isä hakee sen metsästä, yleensä jo joitain viikkoja ennen joulua. Se säilyy kyllä, kun ilma on jo joulukuussa kylmä. Isä valitsee aina kauniin kuusen, vaikka täytyy tietenkin ottaa huomioon myös metsänhoidolliset seikat.

Sitten kun me kuusi tuodaan sisälle, sahataan siitä ensin pieni pätkä pois, jotta se imee vettä paremmin, eikä ala tiputtelemaan neulasia.

Se on ihana hetki, kun kuusi tulee sisään. Ensin laitetaan valot. Peppi touhuaa mukana tietenkin. Ja sitten alkaa varsinainen koristelu. 


Tähti tulee latvaan. Miehen tehtäviin kuuluu laittaa se. Myös joillain muilla koristeilla on  oma paikka kuusessa. 


Tämä jo minun ensimmäisessä omassa joulukuusessa ollut tähti kuuluu ylimmälle oksalle. Tosin nythän Peppi puri siitä lenkin poikki, mutta eiköhän se saada paikattua :).

Pepille laitetaan paljon palloja alaoksille, joita se voi vapaasti heilutella ja ottaa pois kuusesta. Ja kyllä siitä aikamoinen riemu syntyykin!

Kuusen koristelu on kivaa puuhaa. Samalla koristeista tulvii muistoja mieleen, sillä lähes jokainen koriste kantaa jotain muistoa mukanaan.

Ja kun koristelu on tehty, on kotona mielestäni joulun upein koriste. Ja onko mikään mahtavampaa, kuin hämyisessä aamussa tai illassa istuskella kuusen valojen loisteessa ja kuunnella joululauluja?

Tuleeko teille joulukuusi? Muovinen vai aito? Ihanaa torstaita! :)

20 kommenttia:

 1. Aito metsäkuusi. Tottakai. Ja ulos eläimille omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva, että laitatte eläimillekin kuusen! :)

   Poista
 2. Meillä on ollut jo muutaman vuoden tekokuusi. Aidosta kuusesta tulee kyllä ihana tuoksu.
  Meillä myös mies laittaa latvatähden ja valot. Lapset laittavat pallot.
  Ja minä saan laittaa helminauhaa kuusen ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekokuusikin on kiva. Ja kuusen koristelu on ihanaa. :) Helminauhaa meillä ei ole koskaan ollutkaan kuusessa. Olen käyttänyt sitä havukransseissa koristeena, ei ole koskaan tullut mieleen, että sehän sopii hyvin myös kuuseen!

   Poista
 3. Meilläkin on ollut vuosia tekokuusi. Rakastan kuitenkin aitoja kuusia, ja niiden tuoksua, joten ehkäpä ensi jouluksi voisi jostain hankkia vaikka kuusen oksia maljakkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusen oksat maljakossa ovat myös ihania. Joskus, kun joulun jälkeen tuntuu pahalta luopua kuusesta, saatan vielä laittaa vähän havuja maljakkoon... :)

   Poista
 4. Aito useimmiten. Kissat rakastavat sitä vettä (juomakipot saavat käytännössä olla lomalla joulukuusi ajan). Muovinenkin löytyy varastosta, jos jostain syystä ei tulisi haettua aitoa. Viime vuosina olen joutunut laittamaan nauhat/köynnökset ikkunaverhojen tankoihin ym, kun kuuset ovat olleet liian matalia Maxin tassuille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös kuusen vesi maittaa erinomaisesti :D. Ja nauhoja ei voi kuuseen laittaa, ettei neiti vaan pääse niitä syömään. Tuo onkin hyvä idea laittaa ne verhojen tankoihin! Niin mekin tehdään tänä vuonna. Saadaan vähän kimallusta jouluksi :).

   Poista
  2. Ne näyttävät minusta muuten erittäin kivoilta ikkunatangoissa! Oikein jouluiselta :)

   Poista
  3. Varmasti! Oikeastaan ihmettelen, miksei tuo ole tullut mulla mieleen. No, tänä jouluna :).

   Poista
 5. Meillä on muovikuusi, koska on allergiaa lapsissa. Yleensä minä laitan tähden ja lamput, jonka jälkeen lapset koristelee kuusen. Kissat sitten ystävällisesti kuusen tyhjentää varsinkin alaoksat :)
  Toivon todella etteivät tänä vuotta enään kiipeäisi kuuseen ja sitä kaataisi.
  Hyvää torstain jatkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muovikuusi on myös ihana. Juu, meillä on sama ongelma, alaoksat tyhjenee hyvin nopeasti. Minä sitten laitan niitä aina takaisin, kunnes ne taas lähtee :). Toivotaan, etteivät ne teillä tänä vuonna kiipeä ja kaada kuusta. Olisko, että kun niitä on useampi, niin ne riehaantuu yhdessä ja saa tuollaisia kuuseen kiipeämisideoita? :)
   Hyvää torstain jatkoa sinne myös! :)

   Poista
 6. Meillä on muovikuusi äitin allergiasyistä ja on se meillä ihan pätevä, kun ei ole ketään kuka kuusta muualta voisi hakea, eikä torilta ati muualtakaan ostaa, kun ei omisteta autoa. Muuvikuusi on hyvin myös kestänyt kissaamme, vaikka siitä karisee muovisia neulasia, niin ei ainakaan meidän kisu ole niihin tukehtunut.
  Ihanasti sanottu, että joka koriste kantaa omaa tarinaansa. Niinhän se on ja siinä myös piilee mielestäni joulukoristeiden viehätys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Niin se on, ja juuri siksi ne koristeet ovat tärkeitä.
   Kyllä muovikuusi on myös ihana, ja tosiaan sopii hyvin allergiselle. Itsekin hankkisin muovikuusen, jos jostain syystä ei voitaisi ottaa aitoa. Nykyään on niin monenlaisia muovikuusia, sen kun valitsee itselle mieluisimman. :)

   Poista
 7. Minulle kuusen pitää ehdottomasti olla aito ja parasta olisi jos sen saisi haettua omasta metsästä. Vielä pari vuotta sitten asuin niin lähellä äitiäni, että "omasta metsästä" sai kuusen haettua ja voin kerto, että ne reissut on olleet pitkiä kun on etsitty juuri minulle kelpaavaa yksilöä :D Viime vuonna ostimme kuusen ja mikä näytti hyvältä ei sitä ollutkaan vaan kuusi oli niin kiero rungostaan, että sitä ei saanut mitenkään suoraksi muuten kuin laittamalla kirjoja jalan alle :D oli aikamoinen katastrofi tuo koko episodi, mutta siitäkin selvittiin ja tänä vuonna olen vieläkin huolellisempi kuusen valinnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipahan se kuusi! :) Kyllä se aika vaativaa puuhaa onkin löytää nätti ja tasainen kuusi. Niin että voin hyvin kuvitella, että kuusen hakureissut venähtää :). Meillä isä katselee jo syksyn mittaan metsällä käydessään sopivaa kuusta, ja aina ollaan saatu aivan ihania kuusia :). Tänä vuonna haetaan ehkä pieni pikkujoulukuusikin miehen kanssa! Peppikin siitä niin kovasti ilahtuisi :).

   Poista
 8. Juu, kyllä sen on ihan aito ja oikea joulukuusi oltava eikä mitään tekopuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei ole kokemusta kun aidosta kuusesta. Kuusi on kuulunut jokaiseen jouluuni tähän mennessä :).

   Poista
 9. Meillä yleensä ollut aitokuusi, viime vuonna oli poikkeus. Oli valkoinen pieni kuusi.

  Josko Ikkä saisi terassin joulu kuntoon, niin voisi taas laittaa ihan oikean kuusen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kuusi on varmasti myös kaunis :). Meillä tosin on aina ollut aito, paitsi kerran kokeiltiin pientä muovikuusta pikkujoulukuusena, ja se kokeilu jäi lyhyeen, kun Peppi sai sellaisen hepulin. Kuusi oli nurin alta aikayksikön, ja meno oli niin hurja, että pikkujoulukuusi lähti :D.

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤