maanantai 12. lokakuuta 2015

Joulukoristeiden askartelu vuosien varrella


Suomessa on vahva kulttuuri itse tehdyistä joulukoristeista. Minäkin muistan hyvin, kuinka ala-asteella askarreltiin kaikenlaista ennen joulua. Mutta jos nyt puhutaan ihan menneestä ajasta, niin esimerkiksi joulukuusessa oli tyypillisesti vain kynttilät, itsetehtyjä paperiketjuja ja esimerkiksi omenoita tai muuta syötävää. Koristeita tehtiin myös silkkipapereista,  kiiltokuvista, kakkupapereista, kulta- ja hopeapaperista, kartongista jne. Tosin maaseudulla näitä materiaaleja ei yleensä ollut, joten askarteluihin säästettiin vuoden mittaan ylijäänyttä sopivaa materiaalia kuten sikuripaperia, postikortteja, erityisesti joulukortteja, almanakkojen etu- ja takalehtiä ym. Eli luovuutta käytettiin.

Sitten alettiin tekemään myös kuusenkaramelleja. Eli ensin tietenkin leivottiin karamellit, jotka sitten käärittiin voipaperiin, sitten hopeakiiltopaperiin tai kreppipaperiin, ja lopuksi koristeeksi liimattiin kiiltokuva. Karamellin paperipäät leikattiin hapsuiksi.


Joulukuusissa käytettiin myös paljon lippuja; Suomen lippuja, sekä ulkomaisia. Muita koristeita olivat mm. kreppipaperista tehdyt kukat, kellot ja tontut. Pumpulia saatettiin laittaa kuuseen lumena, ja tietenkin käytettiin käpyjä ja olkikoristeita.


Sotajouluina kuusi saatettiin jättää kokonaan koristelematta. 40-luvulla uutena koristeena tuli lankatontut, ja olkikoristeiden suosio kasvoi. 50-luvulla askarreltiin mm. hopeapaperista ja maitopullojen metallitulpista joulukoristeita.

Kun tultiin 60- ja 70luvulle, askartelussa alettiin käyttää kaikkea mahdollista materiaalia mitä vain voi käyttää, eli munakennoja, kahvipaketteja, maitotölkkejä ym. pois heitettävää tavaraa. Joistakin käsintehdyt koristeet tuntuivat ankeilta, sillä koristeisiin ei tullut kimallusta. Ne saatettiin kokea köyhän lapsuuden merkkinä.


80-luvulla amerikkalainen runsas koristeellisuus levisi Suomeen, ja ihmiset innostuivat tekemään taikataikinasta maalattuja koristeita, ja kaikenlaisten joulukoristeiden suosio kasvoi, mm. enkelikoristeiden ja popcorn-ketjujen sekä huopakoristeiden. Joulukoristeiden koko myös kasvoi. Kuuseen alettiin laittaa mm. jättiläispiparkakkuja, jotka oli sokerikuorrutettu kirjaviksi.

Ja kuten tiedämme, nyt 2000-luvulla on tärkeää kierrättää, ja se näkyy myös joulukoristeissa. Tänä päivänä askarteluun on käytettävissä monenmoista materiaalia, ja vain luovuus on rajana, ihan niin kuin ennenkin! :)

Askarteletko sinä? Onko sinulla tallella vanhoja askarreltuja joulukoristeita? Mukavaa maanantaita! :)

Lähde: Joulupuu on rakennettu, Kaisa Koivisto, Hannele Nyman, Marjo-Riitta Saloniemi

8 kommenttia:

 1. Ihana postaus ! Tosi kiva.

  Tykkään askarrella lapsikavereitten kanssa. Ei ole juurikaan tarvinnut ostaa tarvikkeita,
  mitä nyt kyniä ja vesivärejä. Kaikkea kivaa löytyy kotoa kuitenkin.

  Ostettuja joulukoristeita ehtii kertyä ja kasaantua aina siinä määrin että jostain päästä voi viedä
  kirpparille ja pelastusarmeijan joulupataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että tykkäsit :).

   Kyllä askartelu on mukavaa. Ja tosiaan monenlaista tavaraa voi hyödyntää siinä. Se on aika rentouttavaa puuhaa :).

   Ja niinpä, jotain voi laittaa aina jo eteenpäin. :)

   Poista
 2. Kyllä askartelu on kivaa. Ja jotain tulee jouluksikin tehtyä.
  Vanhempieni luona on vielä tallessa lapsena tekemiäni joulukoristeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kivaa. Itse olen tänä syksynä vasta innostunut, ja huomannut, miten rentouttavaa se onkin. Minun vanhemmilla on myös tallessa joitain tekemiäni koristeita, hassuja sellaisia :).

   Poista
 3. Eipä itse tule enää liiemmin askarreltua. Muistan isoäitini joulukuusesta nuo suomenliput, hopeanauhat ja lankatontut. Tykään noista ihanista enkeli"karameilleista".
  Ehkä jonain jouluina, kun olisi hyvin aikaa ja on isompi asunto, mihin voisi keräillä kaikkia askartelujuttja saattaisin innostuakkin. Olisi ihana tehdä itse just jotain 80-luvun tyypillisiä joulukoristeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noista koristeista tulee aika nostalginen olo <3. Askartelu on mukavaa puuhaa, jos vaan on aikaa. Itselläkin on ollut sellaisia elämän vaiheita, kun ei ole ehtinyt laittaa joulua laisinkaan. Tänä vuonna saan laittaa joulua kaikessa rauhassa ja kiireettä, joten askartelukin on tullut kuvioihin mukaan. :)

   Poista
 4. Kyllä askartelu on kivaa! Varsinkin tonttujen teko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kivaa, mutta minä en taida osata ainakaan vielä tonttuja tehdä... Kunpa osaisinkin! Nuo sinun tontut ovat aivan mahtavia! :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤