tiistai 25. elokuuta 2015

Kynttilöistä, ja niiden historiasta


Me tykätään polttaa kynttilöitä, mutta ainoa turvallinen paikka siihen tarkoitukseen on tämä leivinuunin reuna, mutta se onkin varsin kiva paikka (meidän kissan takia). Siinä palaa kynttilät lähes joka ilta koko pimeän syksyn ja talven aina helmikuuhun asti. Silloin alkaa illat valostumaan, ja kynttilöiden polttaminen pikku hiljaa unohtumaan. Mutta nyt siis tämä ihana kynttiläaika on vasta alkamassa <3.

Ja kauden alun kunniaksi tutkin hieman kynttilöiden historiaa. Eli kynttilöitä alettiin valmistamaan 1100-luvulla, ja silloin ne olivat talikynttilöitä, jotka haisivat pahalle, savuttivat ja saattoivat roiskia sulaa kuumaa talia. 1800-luvulla alettiin tehdä turvallisia vahakynttilöitä, jotka eivät myöskään valuneet. Ja sitten 1900-luvulla tulivat ensimmäiset steariinikynttilät. 
Ennen vanhaan kynttilät tehtiin pääasiassa itse, varakkaammat ihmiset saattoivat ostaa ne. Havi aloitti toimintansa vuonna 1829, joten kynttilöitä oli saatavalla jo 1800-luvulla.
Kynttilät olivat 1800-luvulle asti ylellisyystavaraa, mutta köyhemmissäkin tuvissa oli yleensä jouluna edes yksi kynttilä. Myös navetoissa oli kynttilöitä. Pappilat ja kartanot loistivat jouluna kynttilöistä, ja ihmiset kiertelivät ihailemassa niitä.

Eli valolla on ollut tärkeä rooli meille kautta historian. Ja kun miettii kauppojen valo- ja kynttilähyllyjä ennen joulua, niin kyllähän niitä on paljon! Itse rakastan valoja, se on tullut sanottua kai jo aika monta kertaa :). Ja olen innoissani, kun pian voi alkaa polttamaan taas kynttilöitä oikein kunnolla! Me ollaan varattu meidän kynttilälaatikkoon jo uudet kynttilät sekä boxi Havin tuikkuja valmiiksi.

Joko sinä olet kaupassa käynyt kynttiläosastolla? Kiinnostaako sinua tällaiset historialliset jutut? Mukavaa tiistai-iltaa! :)

4 kommenttia:

 1. Kynttiläkaupoille ei ole ollut vielä tarvetta sillä varastot on sen verran runsaat viimevuodelta. Lisäksi tarpeita itsetehtyihin kynttilöihin löytyy. Mutta kyllä niitä meilläkin tulee polteltua.

  VastaaPoista
 2. Tänään olisi tarkoitus täydentää ensikuulle kynttilävarastot täyteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kivaa puuhaa, valkata kynttilöitä :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤