lauantai 4. heinäkuuta 2015

Joulu Metsolat

Kuka muistaa vielä Metsolat? Jatkan juttusarjaa, missä käydään läpi joululeffoja, ja mukana on muutaman tv-sarjan joulujakso. Nyt on vuorossa Metsoloiden joulujakso, Joulu Leppävaarassa, vuodelta 1990.

Pakko sanoa heti alkuun, että voi niitä aikoja. Kun vielä lattia pestiin rätillä maassa kontallaan. Kyllä, minä muistan sen ajan. Tätä jaksoa katsellessa tuli ihanan nostalginen olo. Itse olen aikoinaan katsellut koko sarjan alusta loppuun, ja lukenut vielä kirjatkin päälle, mutta niille, jotka eivät ole, niin vähän taustatietoa. Eli tapahtumat alkavat 1987, ja jatkuvat pitkin 90-lukua Leppävaarassa Kainuussa. Tarinan keskiössä ovat Metsolan perheen jäsenet, ja heidän ilot, mutta myös kaikki vastoinkäymiset ja surut. Sarjaa tehtiin yhteensä 41 jaksoa (minun käsittääkseni). Se on niin kovin suomalainen, kun vaan voi olla.

Mutta se joulujakso! Jakso alkaa ihanasti, kun Antti alkaa kahvia keittämään Annikin kutoessa ja suunnitellessa paketin lähettämistä perheen tyttärelle, Eevalle, Afrikkaan. Toinen perheen tyttäristä, Jaana puolestaan, joka asuu "ihan kaupungissa"  suunnittelee Kanarian matkaa, samalla kun hänen mies, Jaakko, toppuuttelee häntä.

Annikin ja Antin pojan, Riston, tytär Liisa asuu läheisessä maatalossa poikaystävänsä Osmon kanssa, ja he pitävät biodynaamista/luomutilaa. Osmo kertoo Liisalle surkeista lapsuusjouluistaan. Liisa alkaa unelmoimaan oikein kunnollisesta sukujoulusta, ja siitä se joulun ideointi saa alkunsa.

Perheen poika, Erkki, touhuaa omistamassaan laskettelurinteen mäessä. Hän on mennyt kihloihin nuoruuren rakkautensa, Helenan, kanssa. Mäkeen on tulossa kovasti porukkaa joulun viettoon.

Mutta. Kun Liisa tulee potkukelkalla kotiin, huomaa hän talon olevan tulessa. Biodynaaminen Osmo on vuorannut takan sahanpuruilla eikä hiekalla. Miten käy sukujoulun?

Ja kuka tulee yllättäen taksilla Leppävaaraan?

Entä pääsevätkö Jaana ja Jaakko perille laisinkaan, kun heidän autonsa stoppaa keskelle ei mitään, ja sen jälkeen vähän vielä räjähtää? Miten käy kaikkien Jaanan ostamien lahjojen?

Kyllä, ihana jouluhan siitä loppujen lopuksi tulee. Sellainen kunnon sukujoulu, perinteinen suomalainen joulu, missä naiset saunovat ensin, ja miehet sen jälkeen. Ja sitten kokoonnutaan syömään, ja pöytä notkuu ihania suomalaisia herkkuja tähtenä tietenkin joulukinkku. Ja tottakai joulupukki tulee ja lauletaan yhdessä. Juuri näistä aineksista se kunnon maalaisjoulu koostuu.

Voi Yle, miksette enää näytä tätä joka jouluaatto niin kuin ennen?

Leppoisaa lauantai-iltaa!


2 kommenttia:

  1. Metsolat kuuluvat ehdottomasti edelleenkin mun suosikkisarjoihin ja tätä kirjoitusta lukiessani tuli todella nostalginen olo. Olen myöskin katsonut kaikki jaksot ja lukenut kirjat. Ja kyllä tuossa joulujaksossa on sitä jotain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, siinä on sitä jotain. Oli ihanaa katsella tuota jaksoa äsken pitkästä aikaa, vaikka kesä onkin. Metsolat on loistava sarja!

      Poista

Ilahdun kommentistasi ❤